mine..

Saturday, 21 May 2011

Punca2 korang akan jadi giler??


mesti korang korang ecited nak tau ape punca2 korang akan jadi gile kan?
Lagi2 kalu korang ni sikit2 bosan.. senang cite yang cepat bosan laa..
Maybe korang bosan sebab korang ni membosankan kowt.. huhu~



Sesetengah orang biler bosan, hobi dye akan amik gambar sebanyak yang boleh..
Posing > snap > (eh.. tak cantik plak..) delete..
Posing lagi > snap > (larh..xcantik jugak..) delete lagi..
Tuh je keje korang biler bosan..
Kadang2 korang habiskan mase 30min untuk 1 gambar.. (cam ape jer…)
(leya pown kdg2 camni gak.. huhu~)


Punca korang akan jadi gile bile :

1)      korang tengah bosan..korang cakap sensorang..
(kdg2 termenung+tersengih2)


2)      Korang cam orang atas ni.. amik gambar syok sendiri.. wakaka~
(kire bosan gak la tuh..)
3)      Ape2 yang korang rase bole buat sesorang tuh jadi giler la..
(leya bukannyer specialist, so, leya xtau ler..ekeke~)


Situasi2 yang akan menyebabkan korang bosan :

1)      Kalu korang borak dengan orang yang membosankan/ topik yang korang tak suka..
(pergh! benci la gile dengar ko bebel ntah ape2 tuh!!)
2)      Bile korang tak de mood / hilang mood serta-merta..
(punca2 yang akan menyebabkan korang hilang mood, leya akan terangkan kat bawah nnty?) 
3)      Biler gadget favorite korang tak der..
Antarenyer :
 *         Mobile (henpon)
(kalu yang kaye tuh BB/ android laa..)
*         Lappy / Ipad n berokben
(standard orang sekarang pkai berokben kan..)
*         Dll (xkisah la ape2 pown…monopoli ke, UNO card ke..yang pasti barang yang korang selalu cari time bosan)

4)      Yang pasti mesti la time korang tengah sorang2..


Antare sebab2 yang akan buat korang hilang mood serta-merta :

*         Bile korang tengah rancak berborak, respond pendengar tuh cam ‘bangkai’..
(lagi2 kalu time korang b’gayut’ kat tepon..ttbe senyap tuh.. confirm org tuh tido.. silap2 ari bulan kalu da byk kali camtuh mmg mintak putus jer la senang.. haha~)
*         Bile korang tengah semangat nak buat sesuatu.. ttbe ade orang meng’spoil’kan semangat korang yang berkobar2 tuh..
(bagi je penyepak laju2 kat orang tuh.. siot btol!)
  

Ape yang perlu buat bile korang bosan ialah : 

1)      Korang benggang dengan orang yang membosankan tuh, korang tukar la topic yang korang suke.. tapi kalu korang tak suke dgn org yang bercakap tuh plak, korang bla jer dari situ.. trus g cari orang lain yang agak2 cam menarik n tak membosankan depan mate dorang..


2)      Kalu korang ni jenis badan susah nak naik tuh.. ikut petua leya ni.. korang pegi dapur.. blaja masak.. lagi2 yang da anak dara ni.. da kawen nnty senang.. kalu korang ni jenis yang cepat berisi / anak teruna plak.. tak salah kalu korang pown nak blaja masak.. tapi korang jangan la habiskan makanan tuh.. korang sedekah sikit kat jiran2 korang..
(dapat gak pahala sedekah.. bukan ya tak tau, korang ni kan jarang buat amal jariah..wakaka~)
3)      Kalu korang ni jenis yang da ade sume gadget2 tuh tapi masih gak bosan.. better korang jemput kawan2 korang datang umah.. bagi dorang gune barang korang ramai2.. bile dorang gune tuh mesti ko bebel macam2 nak suh dorang gune gadget tuh elok2 kan.. mesti rase bosan korang hilang time tuh..
(tapi leya xbekenan sgt sebab silap2 aribulan.. bosan hilang.. marah plak timbul.. wakaka~)


4)      Kalu korang duit kat poket tuh tengah melimpah2.. kol la member2/family/bf/gf korang ajak karaoke/jamming/lepak2/bercuti/dating.. tak pown cari la aktiviti lain yang lebih berfaedah cam main tarik2 kat atas tuh ker.. main nyorok2 dengan anak jiran korang ker..
(hah.. MCR pown masih main rebut2 gak tau..) 
5)      Kalu korang tengah pokai plak.. korang ketuk la pintu umah jiran2 korang untuk sesi suai kenal..cakap camnikat jiran korang tuh..:
“salam~ akak/abang/pakcik/makcik/adik name ape? Kte da lame bjirankan.. tak penah plak b’tegur sapa..bla..bla..blaa..”
(Kalu orang tuh cam nak lari dari korang je, mintak diri elok2 pastuh korang cari la jiran2 lain/orang yang tengah lalu lalang depan korang tuh pulak.. ekekeke~)


6)      Kalu da tak tau sangat nak buat ape.. korang pegi la tackle2 aweqx2/balakx2 yang ade kat depan mate korang.. mane la tau ade yang sangkut, blh buat bini/laki..
Tapi korang mengayat tuh tengok situasi gak.. jangan asal nampak cantik/hensem je..
(kalu tak jalan tips ni.. pandai2 korang laa…Ekeke~)

p/s :  Tapi perkara yang leya harap2 korang ikut ni..
Korang tulis la blog kalu tak de idea gak..
Korang tulis la komen ke.. g blogwalking ke..
Membantu komuniti blogger jugak kan..
Huhu~ da merepek sangat da ni.
Next time leya sambung lagi ek..

7 comments:

NURUL NATASYA AMIR said...

Si cantik.Im not in mood tonyte T__T

aliya hamid said...

it's alright..

ezuanWAWAN said...

wawan tanak giler :D HAHA

aliya hamid said...

hehe~

mad khaz said...

hahaha, not in mood now. giler kot

NuSaNa NoSa 91 said...

yeayyy~ xde lg punca tu.. selamat~~ ^_^

aliya hamid said...

haha.. mad.. bahye da tuh..